Entliczek-pentliczek” to wierszyk Jana Brzechwy
o Robaczku, który tak powiadał:
„I dziadek, i babka,
I ojciec, i matka jadali wciąż jabłka,
a ja już nie mogę! I dosyć! Już basta!”…
Nie mogę zgodzić się z Robaczkiem.
Jabłko to mój ulubiony jesienny owoc
(jesień – to czas jabłek!).
Dzisiaj, zajadam się jabłkami pieczonymi .
Do przyrządzenia, ich nie potrzeba wiele:
– umyte jabłka (nie obierać!) włożyć do piekarnika.
– piec ok. 25 minut (trzeba sprawdzać czy jabłka nie rozpiekły/nierozpadły się za bardzo!)
Wyjąć,przełożyć na talerzyki i posypać cukrem
(może być cukier trzcinowy albo cukier puder).
W wersji dla dzieci można posypać, kolorowymi wiórkami.
To szybki i prosty sposób na zdrowy podwieczorek!
Buon Appetito