Dokładnie nie lody czekoladowe, a z czekolady. Bomba kaloryczna, ale fajny efekt wizualny. Jeśli dla kogoś zbyt słodkie sugeruję przyciąć/zmniejszyć/skrócić wafelki. Właśnie takie malutkie któraś firma wypuściła jako gotowy słodycz do kupienia w sklepach, ale dużo większą przyjemność sprawi przygotowanie ich samemu np. z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka, a najlepiej z okazji DNIA MATKI 😉
Potrzebujemy
– wafelków
Ja kupiłam takie:
bo w środku są wafle o dwóch różnych długościach.
– mlecznej czekolady
– i czekoladowych m&msów lub lentilków
Zaczęłam od roztopienia czekolady w kapieli wodnej (tj. garnek z wodą o temperaturze ok. 40-50 stopni, na to miska -która
powinna być większa od garnka). W miseczce roztopiłam (na trzy sztuki lodów widocznych na zdjęciu) 2 połamane,
tabliczki czekolady mlecznej.
Następnie zajęłam się przelaniem gorącej czekolady do wafelków, aby sobie to ułatwić wafle umieściłam w wysokich kieliszkach do szampana.
Tak przygotowane lody posypałam cukierkami i wstawiłam na całą noc do lodówki, aby czekolada zastygła.
Przed podaniem warto je chwilę wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nie były zbyt twarde, żeby nie połamać na nich zębów.
Smacznego!
Takie gotowe słodycze można kupić w sklepach: