Przepis sprzedała mi moja siostra. Moje dzieci spaghetti z tym sosem się zajadają. Mojemu mężowi brakuje w nim mięsa. Przepis można jednak modyfikować i mięso dodać, czy to podsmażonego kurczaka czy mielone by uzyskać sos do bolognese.

Do przygotowania wariantu bezmięsnego użyłam:

  • 7 średnich pomidorów (spokojnie 6 pomidorów wystarczy)
  • pół dużej cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kilka liści bazylii (choć niekoniecznie)
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • przegotowanej wody
  • olej

Na koniec przyrządzania sosu przydał się blender.

Posiekane cebulę i czosnek zeszkliłam na oleju. Następnie dodałam pokrojone pomidory i przyprawy: sól, pieprz i liście bazylii. Wszystko razem podsmażyłam, a następnie zalałam wodą, tak aby przykryła składniki. Zagotowałam, dodałam koncentrat pomidorowy i znowu zagotowałam. Dobrze jest pozwolić wodzie podczas wygotowywania odparować, sos stanie się bardziej gęsty. Na koniec wszystko zmiksowałam ręcznym blenderem. Nadmiar sosu można przelać do słoika i przez kilka dni przechowywać w lodówce. Można podawać do pizzy.

 

Jak wolicie podane: polane sosem czy wymieszane w nim?

Mogą Ci się również spodobać