Ciasto smakiem wzorowane na popularnym batoniku. Fajne, chłodne na ciepłe dni. Bardzo słodkie.

Składniki, których użyłam do przygotowania swojego wariantu ciasta:

  • 2 białe czekolady
  • 2 ciemne czekolady
  • opakowanie śmietanki kremówki 30%
  • 2 opakowania herbatników (na spód ciasta) najlepsze takie po 100 g
  • serek mascarpone
  • płatki/ pszenica w miodzie, mogą być też takie:

Śmietankę mocno chłodzić.

Gdy śmietana chłodzi się w lodówce albo w zamrażalniku przygotowuję tortownicę, wykładam ją papierem do pieczenia i na spodzie układam herbatniki (dla lepszego efektu herbatniki można zblendować i dodać do nich roztopione masło – więcej roboty, ale wtedy spód będzie jednolitą masą tak jak w tym przepisie).

W kąpieli wodnej rozpuszczam dwie białe czekolady, które będą główną bazą jasnej warstwy ciasta.

Wyjmuję zimną śmietanę z lodówki i ubijam na sztywno, następnie odlewam z niej 1/3 do innej miski.

Do 2/3 ubitej śmietanki dodaję serek mascarpone i miksuję:

Dodaję też przestudzone, rozpuszczone czekolady i znowu miksuję:

Wsypuję 3 szklanki płatków i całość mieszam łyżką:

Otrzymaną masę przekładam na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą herbatników:

Na czas przygotowania ciemnej masy, wkładam do lodówki:

Roztapiam dwie ciemne, mleczne czekolady w kąpieli wodnej i ostudzone łączę z pozostałą 1/3 częścią śmietanki.

i przelewam na drugą warstwę herbatników:

Wygładzam i dla ozdoby posypuję płatkami/pszenicą w miodzie wedle uznania.

Ciasto najlepiej na całą noc wstawić do lodówki, żeby płatki nasiąkły i składniki się dobrze połączyły.

Smacznego!

Mogą Ci się również spodobać