Ciasto smakiem wzorowane na popularnym batoniku. Fajne, chłodne na ciepłe dni. Bardzo słodkie.
Składniki, których użyłam do przygotowania swojego wariantu ciasta:
- 2 białe czekolady
- 2 ciemne czekolady
- opakowanie śmietanki kremówki 30%
- 2 opakowania herbatników (na spód ciasta) najlepsze takie po 100 g
- serek mascarpone
- płatki/ pszenica w miodzie, mogą być też takie:
Śmietankę mocno chłodzić.
Gdy śmietana chłodzi się w lodówce albo w zamrażalniku przygotowuję tortownicę, wykładam ją papierem do pieczenia i na spodzie układam herbatniki (dla lepszego efektu herbatniki można zblendować i dodać do nich roztopione masło – więcej roboty, ale wtedy spód będzie jednolitą masą tak jak w tym przepisie).
W kąpieli wodnej rozpuszczam dwie białe czekolady, które będą główną bazą jasnej warstwy ciasta.
Wyjmuję zimną śmietanę z lodówki i ubijam na sztywno, następnie odlewam z niej 1/3 do innej miski.
Do 2/3 ubitej śmietanki dodaję serek mascarpone i miksuję:
Dodaję też przestudzone, rozpuszczone czekolady i znowu miksuję:
Wsypuję 3 szklanki płatków i całość mieszam łyżką:
Otrzymaną masę przekładam na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą herbatników:
Na czas przygotowania ciemnej masy, wkładam do lodówki:
Roztapiam dwie ciemne, mleczne czekolady w kąpieli wodnej i ostudzone łączę z pozostałą 1/3 częścią śmietanki.
i przelewam na drugą warstwę herbatników:
Wygładzam i dla ozdoby posypuję płatkami/pszenicą w miodzie wedle uznania.
Ciasto najlepiej na całą noc wstawić do lodówki, żeby płatki nasiąkły i składniki się dobrze połączyły.
Smacznego!