Ciasto smakiem wzorowane na popularnym batoniku. Fajne, chłodne na ciepłe dni. Bardzo słodkie.
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/batonikikindercountry.jpg)
Składniki, których użyłam do przygotowania swojego wariantu ciasta:
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ciastokindercountryskladniki.jpg)
- 2 białe czekolady
- 2 ciemne czekolady
- opakowanie śmietanki kremówki 30%
- 2 opakowania herbatników (na spód ciasta) najlepsze takie po 100 g
- serek mascarpone
- płatki/ pszenica w miodzie, mogą być też takie:
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/kangusdokindercountry-762x1024.jpg)
Śmietankę mocno chłodzić.
Gdy śmietana chłodzi się w lodówce albo w zamrażalniku przygotowuję tortownicę, wykładam ją papierem do pieczenia i na spodzie układam herbatniki (dla lepszego efektu herbatniki można zblendować i dodać do nich roztopione masło – więcej roboty, ale wtedy spód będzie jednolitą masą tak jak w tym przepisie).
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ck3.jpg)
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/06/ck2-768x1024.jpg)
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ck4.jpg)
W kąpieli wodnej rozpuszczam dwie białe czekolady, które będą główną bazą jasnej warstwy ciasta.
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ck5.jpg)
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ck6.jpg)
Wyjmuję zimną śmietanę z lodówki i ubijam na sztywno, następnie odlewam z niej 1/3 do innej miski.
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ck7.jpg)
Do 2/3 ubitej śmietanki dodaję serek mascarpone i miksuję:
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ck8-879x1024.jpg)
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder1.jpg)
Dodaję też przestudzone, rozpuszczone czekolady i znowu miksuję:
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder2.jpg)
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder3.jpg)
Wsypuję 3 szklanki płatków i całość mieszam łyżką:
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder4.jpg)
Otrzymaną masę przekładam na herbatniki i przykrywam kolejną warstwą herbatników:
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder7.jpg)
Na czas przygotowania ciemnej masy, wkładam do lodówki:
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder8.jpg)
Roztapiam dwie ciemne, mleczne czekolady w kąpieli wodnej i ostudzone łączę z pozostałą 1/3 częścią śmietanki.
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder11.jpg)
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder12.jpg)
i przelewam na drugą warstwę herbatników:
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder13.jpg)
Wygładzam i dla ozdoby posypuję płatkami/pszenicą w miodzie wedle uznania.
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder15.jpg)
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder17.jpg)
![](http://codziennecukierki.pl/wp-content/uploads/2022/05/ckinder20.jpg)
Ciasto najlepiej na całą noc wstawić do lodówki, żeby płatki nasiąkły i składniki się dobrze połączyły.
Smacznego!