czekolady z ekspresu, taką opcję: dostajesz kawałek czekolady (w którym
zatopiony jest patyczek) do tego kubek gorącego mleka. Czekoladę
umieszczasz w kubeczku mieszasz, ona się roztapia i masz gorącą
czekoladę.
Jak stworzyć czekoladę w formie?
Potrzebujesz formy. Ja wykorzystałam taką do tworzenia babeczek, ale jak
wyżej pisałam wychodzi z niej za duża porcja, więc może lepiej poszukać
mniejszej np. takiej na kostki lodu.?
Garnek z wodą o temperaturze ok. 40-50 stopni, na to miska (która
powinna być większa od garnka). W miseczce roztopiłam połamaną,
tabliczkę czekolady mlecznej. Ja w swojej czekoladzie zatopiłam łyżkę
(a także dla fajnego efektu wizualnego, najpierw do formy wsypałam:
kolorową posypkę i srebrne perełki cukrowe). Łyżkę umieściłam na środku i
całość odstawiłam (na całą noc) do lodówki do stężenia.
Zalałam czekoladę gorącym mlekiem:
i napój gotowy:
Na kakao z piankami moda podejrzewam, przyszła do nas z Ameryki.
Ten wariant jest dużo prostszy w przygotowaniu niż czekolada z formy, więc pójdzie szybciej.
Swoje kakao przygotowałam z piankami Chamallows Mallow Mania, bo mi najbardziej smakują.
Pokroiłam pianki na małe kawałeczki i zalałam gorącym kakao.
Gotowe.